Leczenie zachowawcze
Licówki porcelanowe
Implanty
Leczenie pod mikroskopem
Implanty
Licówki
Protetyka
Leczenie pod mikroskopem
PROMOCJA!
Bezpłatna wizyta kontrolna
Medycyna estetyczna

Co jeść, by mieć piękne zęby?

« Przejdź do listy aktualności

Często słyszy się, że na to jak wyglądamy mają wpływ nie tylko czynniki zewnętrzne, ale także te wewnętrzne. Nie jest to tylko czcze gadanie! To co spożywamy ma zasadniczy wpływ na to jak wyglądamy. Dieta jest podstawą nie tylko dla pięknej cery, sylwetki, włosów czy paznokci, ale także dla zębów. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy listę produktów, które mają dobroczynny wpływ na nasze uzębienie.

Nabiał

Produkty mleczne są bogate w wapń, który jest podstawowym składnikiem budulcowym zębów. Dzięki niemu, jesteśmy mniej podatni na próchnicę czy kruszenie zębów.

Ryby

Tłuste ryby to nie tylko źródło kwasów omega – 3, ale także witaminy D, która ułatwia przyswajanie białka. Ponadto jest odpowiedzialna za mineralizację szkliwa.

Marchew

Dzięki wysokiej zawartości witaminy A, marchew pomaga utrzymać w dobrym stanie dziąsła. Dodatkowo stymuluje wytwarzanie śliny, która ma właściwości antybakteryjne. W nadzwyczajnych sytuacjach warzywo może posłużyć za szczoteczkę do zębów – doskonale czyści przestrzenie międzyzębowe.

Zielona herbata

Fluor zawarty w zielonej herbacie wzmacnia szkliwo zębów i skutecznie chroni przed próchnicą. Ma także właściwości przeciwbakteryjne.

Truskawski

To owoce bogate w kwas jabłkowy, który ma właściwości wybielające. Oczywiście, jedzenie truskawek nie da takiego efektu, jak profesjonalne wybielanie zębów, ale może ochronić przed przebarwieniami.